Lokalita

Lokalita pro stavbu rodinného domu se nachází v Litovici, v západní části Hostivicice. Pozemek je rovinatý a sousedství se nachází dvůr Litovické tvrze a rodinné domy. Parcela je v současné době vedena jako zahrada bez zástavby. Dle územního plánu je na ní možné postavit rodinný dům.

Hmotové řešení

Dům je složen ze dvou základních hmot. Dominantní částí domu je hlavní obytná část se sedlovou střechou vycházející z tvarů domů v místě obvyklých. Tato část se prospisuje od země až po střechu. Na severní straně je pak dům pouze přízemní a materálově se od zbývající části liší. Na jižní straně je potom dům rozšířen o zimní zahradu. Na východní a jižní straně domu budou dům dotvářet slunolamy, které budou sloužit proti přehřívání domu v letních měsícíh.

Vnitřní uspořádání

Dům je složen ze dvou bytových jednotek a každá z nich představuje samostatnou část. V přízemí bude byt složený z obývycího pokoje, jídelny a kuchyně, dále dvou pokojů a zázemí domu. Základními principy pro návrh domu byly výhledy do zahrady zejména z jídelny a obytné části. Proto byla jídelna umístěna do zimní zahrady a obývací pokoj s ní přímo sousedí. Obě místnosti mají bohaté prosklení. Mezi Jídelnou a zimní zahradou je navržen oboustranný krb, který doplní atmosféru obou místností.

V podkroví bude druhý byt se vstupní částí, dvěma pokoji a koupelnou. Do tohoto bytu bude zabezpečen přístup pomocí venkovního schodiště.

Konstrukční systém

Dům bude postaven jako dřevostavba se stěnovým konstrukčním systémem. Střecha nad hlavní částí domu bude sedlová, nad severní přízemní částí domu bude střecha plochá s vegetačním souvrstvím. Dům bude založen na pasech ev. desce.

Materiálové řešení

Dominantní část domu bude obložena dřevěným prkenným obkladem s přírodní barevností. Přízemní část domu bude se strukturovanou omítkou ve světlé barvě. Střecha bude pokrytá maloformátovými plechovými šablonami nebo břidlicí. Výplně otvorů budou plastové s barevností rámů antracit. Je dále počítáno s montážní venkovních rolet v barevnosti shodné s provedením oken.

Autor:

Ing. arch. Jan Kačer

Fáze:

 

Studie (2013)

Dokumentace pro ohlášení stavby (2014)

Spolupráce: Borci architekti